fbpx

KOPEN OF HUREN? DE VOOR- EN NADELEN OP EEN RIJTJE

Dit is de eerste vraag die je je moet stellen wanneer je je verhuisplannen begint te maken. Je hoort het vaak: huren, dat is weggesmeten geld! Maar is het niet verstandiger om eerst te sparen en pas iets te kopen wanneer je budget wat groter is? 

Wij lijsten de voor- en nadelen van kopen en huren voor je op, zodat je deze keuze weloverwogen kunt maken!

#HUREN

DE VOORDELEN:

 1. De vrijheid

Als je huurt, ben je, afhankelijk van je contract, maar voor een korte tijd aan een woning gebonden. Begin je bijvoorbeeld aan je eerste job, maar weet je nog niet wat je plannen over drie jaar zijn? Of heb je net een nieuwe relatie en wil je eerst nog even testen of ook samenwonen werkt? Weet dan dat als je huurt je flexibeler bent om te verhuizen en andere oorden op te zoeken.

 

 1. Huren gaat sneller

Moet het verhuizen snel gebeuren? Dan ben je vaak beter af met huren. Het administratieve aspect bij het afsluiten van een huurcontract is namelijk veel minder complex waardoor het papierwerk sneller afgerond kan worden en de verhuis kan beginnen.

 

 1. Is je spaarvarken een beetje mager?                             

Geen probleem! Ook op financieel vlak ben je vrij wanneer je huurt. Je hangt voor de komende jaren niet vast aan een lening die afbetaald moet worden en je hebt geen kapitaal nodig om een huurcontract aan te gaan.

 

 1. Geen kosten dus extra spaarmogelijkheden

Wie huurt heeft vaak minder kosten, denk maar aan onverwachte stormschade aan het dak, de belastingen, vochtproblemen… dit zijn kosten voor de verhuurder! Het geld dat je als huurder uitspaart kan je beleggen en op die manier winst maken uit het niét investeren in vastgoed. Zeker wie met een partner of met vrienden samen kan huren, heeft vaak ruimte om geld opzij te zetten en dat spaarvarkentje wat bij te spijzen.

 

 1. Zie het als een oefening!

Door eerst enkele jaren te huren kun je al eens testen wat je echt belangrijk vindt en waar je koophuis zeker aan moet voldoen. Erger je je elke dag aan het gebrek aan parkeerplaats in je buurt, dan zoek je best als je gaat kopen naar een woning met een garage of oprit. Barst je kleerkast uit z’n voegen? Dan is een tweede slaapkamer om in te richten als dressing misschien geen overbodige luxe…

 

DE NADELEN: 

 1. Je betaalt de lening van iemand anders af

Als je huurt geef je maandelijks een relatief groot bedrag af aan je huisbaas, terwijl je wanneer je zelf eigenaar bent, je geld in je eigen woning steekt. Het geld dat je betaalt aan huur zie je nooit meer terug. 

 

 1. Je blijft afhankelijk van de eigenaar                   

Ook al ben je op een zeker niveau beschermd door je contract, de eigenaar blijft de baas over de woning en kan dus altijd beslissen een contract niet te verlengen waardoor je moet verhuizen. Ook kan je niet zomaar zelf beslissen om bepaalde zaken in de woning te veranderen, want je moet de woning terug afgeven in dezelfde staat als je deze gekregen hebt. 

 

Huren is de ideale oplossing voor wie zich zowel financieel als geografisch niet wilt binden, een eerste keer wilt proeven van het alleen - of samenwonen, eerst nog wat wilt sparen of gewoon nog niet al te ver in de toekomst wilt kijken. 


 #KOPEN

DE VOORDELEN:

 1. Je investeert in je eigen kapitaal

Het bedrag dat je elke maand afbetaalt krijg je (op de interest na) terug wanneer je op termijn de woning terug verkoopt of kan je gebruiken als startkapitaal bij de aankoop van een nieuwe woning. We gaan er hier even vanuit dat de huizenmarkt niet instort natuurlijk.

 

 1. Baas in eigen huis!

Alles fel geel schilderen, een gat boren, een muur uitbreken of zonnepanelen installeren, … je hoeft aan niemand toestemming te vragen! Je denkt natuurlijk best een beetje na voor je een drastische ingreep doet om te voorkomen dat je de waarde van je huis naar beneden haalt… 

 

 1. Voordelig sparen

 De vastgoedsector heeft de laatste jaren een stabiel rendement van 3%, terwijl een spaarboekje net geen 0% winst oplevert. Het klassieke sparen, of het nu op de bank of in een sok onder je bed is, levert de dag van vandaag eigenlijk niets meer op. De waarde van woningen is daarentegen de laatste jaren enkel nog maar gestegen!

 

 1. De leningen staan laag

Voor jonge koppels of alleenstaanden is de huishuur vaak een enorme hap uit het budget. Daar komen dan ook nog eens de kosten voor internet, verwarming, elektriciteit en water bij… Kosten die je ook hebt wanneer je koopt! De leningen staan tegenwoordig erg laag, waardoor je bijna geen extra kosten hebt aan het afbetalen van de rentes aan de bank. Daardoor Het is dus zeker interessant om de berekening eens te maken: hoeveel zou een huurappartement mij kosten per maand versus hoeveel heb ik nodig voor de afbetaling van mijn lening als ik koop? Je zou kunnen verschieten!

 

DE NADELEN:

 1. Huiseigenaar in goede en kwade dagen

Wanneer je dan eindelijk verhuisd bent en volop van je woning kunt genieten, kan je onverwacht getroffen worden door stormschade, een kapotte boiler of een ondergelopen kelder... en dat zijn vanaf nu jouw verantwoordelijkheden! Elk klusje dat je niet aanpakt, zal ook niet in orde komen. Daar tegenover staat wel dat elke verbetering die je aan het pand doorvoert, de woning meer waard maakt.

 

 1. Je hangt (een klein beetje) vast

Wil je gaan reizen, ontmoet je iemand nieuw of verander je van job? Verhuizen wanneer je eigenaar bent neemt niet alleen iets meer tijd in beslag, een overhaaste verkoop kan ook verlies opleveren. Denk maar aan de notariskosten, het herbekijken van een lening…

Wanneer je je woning aankocht met ‘klein beschrijf’ moet je in principe drie jaar in je huis of appartement blijven wonen vooraleer je terug kunt verkopen. Anders betaal je extra registratierechten en een boete. De woning verhuren is dan ook geen oplossing, want je moet op het adres gedomicilieerd blijven.

Woningen die aangekocht werden onder de noemer ‘groot beschrijf’ vallen niet onder deze regel en kunnen zonder gevolgen opnieuw verkocht worden binnen de drie jaar.

Deze regel wil zeker niet zeggen dat het gegarandeerd een slecht idee is om het toch te doen. Misschien is je woning ondertussen meer waard geworden of … maar het zal wel iets minder evident zijn dan een huurcontract opzeggen.

 

 1. Kapitaal nodig

We moeten eerlijk zijn, zonder spaargeld is het moeilijk om zelf eigenaar te worden. Heb je een degelijk vast inkomen of toch een klein spaarpotje en wil je de sprong wagen? Ga dan langs bij een hypotheekwinkel, het Vlaams Woningfonds of de bank van je ouders… om al je opties te bekijken. Als je het idee kunt loslaten dat je koophuis meteen ook je droomhuis moet zijn, zijn er zeker mogelijkheden met een beperkt budget! Verkopen kan altijd nog, en als je het verstandig aanpakt kan het je op termijn ook winst opbrengen. 

 

 1. Belastingen

Als je dacht dat de registratierechten al veel waren, vergeet dan zeker geen geld opzij te zetten voor de provinciebelasting, de onroerende voorheffing, … en na de afschaffing van de woonbonus kun je de aankoop van je woning ook niet meer op belastingvoordeel rekenen.

 

Heb je beslist waar je de komende jaren wilt wonen of is het voor jou belangrijk dat je het huis kan aanpassen en volledig naar je hand kunt zetten? Heb je een (klein beetje) kapitaal dat anders toch niks opbrengt? Dan is kopen voor jou zeker een goede optie. Dankzij de lage leningen valt de afbetaling per maand vaak beter mee dan gevreesd, waardoor het ook voor mensen met een kleiner budget een te overwegen sprong kan zijn!

 

Kortom, er is dus geen pasklaar antwoord op de vraag of je beter koopt of huurt. Begin eerst met voor jezelf uit te maken wat je ‘korte’ termijnplannen zijn, ben je van plan van job te veranderen, te gaan reizen, … of wil je juist graag settelen en ben je op zoek naar stabiliteit in je leven? Bekijk daarna wat je financiële mogelijkheden zijn en aarzel niet om daar al meteen over te gaan praten met experts! Wanneer je zicht hebt op je financiële situatie kan je de huur- of koopmarkt beter verkennen en ben je klaar om te springen! Lees zeker ook onze blog ‘met deze tips koop jij binnenkort je droomwoning’ voor tips om de zoektocht vlot te laten verlopen.

 

Heb je nog bijkomende vragen of ben je benieuwd welke woningen er beschikbaar zijn op de markt voor jouw budget? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Wij helpen je graag verder.