fbpx

6 redenen waarom nieuwbouw kopen een goede zet is

De grote vraag die veel kandidaat-kopers bezig houdt: is nieuwbouw kopen een goede zet? Of renoveer ik beter zelf?

Intrekken in een moderne woning die helemaal voldoet aan jouw dromen, waar nog nooit eerder iemand gewoond heeft, is voor velen een droomscenario… Maar dat ideale huis bestaat vaak (nog) niet. Dan zijn er twee voor de hand liggende opties: een bestaand pand renoveren of een bouwgrond aankopen. Vrees je wakker te liggen van de horrorverhalen over oplopende kosten en verborgen gebreken waar mensen op zijn gestoten tijdens hun renovatie? Of krijg je stress bij de gedachte dat je een architect, aannemer, loodgieter, … voor je nieuwbouw moet zoeken en aansturen?

Dan hebben wij voor jou de ideale tussenoplossing! Als je een unit aankoopt in een nieuwbouwproject, heb je de voordelen van nieuwbouw, maar worden de nadelen netjes opgevangen. We lijsten ze even voor je op.

 

1. Keuze in de afwerking

Een bad of een inloopdouche? Parket of tegels? Wanneer je tijdens de beginfase van een project beslist om een unit aan te kopen, heb je vaak zelf nog inspraak in de afwerking, de materialen maar ook zelfs in de indeling! Had je graag een grotere leefruimte in plaats van een extra slaapkamer? Het is allemaal te bespreken! Omdat de woning nog niet bestaat, worden er de dag van vandaag virtuele voorstellingen gemaakt om de woning toch al te kunnen ‘bekijken’. Vind je het toch spannend om een woning aan te kopen die je nog nooit fysiek zag? Als een project nog niet uitverkocht is in de eerste plan-fase, kan je in een latere fase kiezen voor een ‘casco’-woning. Op dit moment staat de ruwbouw er al, maar de aankleding moet nog gebeuren. Je kunt al eens ervaren hoe de ruimtes aanvoelen, maar je fantasie kan nog de vrije loop gaan wat betreft de afwerking. 

 

2. Geen zorgen

Doordat het project gezet wordt door een professioneel bouwbedrijf, hoef jij je niet bezig te houden met het zoeken naar een aannemer en stielmannen. De werken worden voor jou opgevolgd en de planning wordt nauwlettend in het oog gehouden. Daar bovenop ben je dankzij de invoering van de ‘Wet Breyne’ als koper 100% beschermd tegen een eventueel faillissement bij de aannemer. De totaalprijs is vooraf bepaald en je betaalt in schijven. Worden de ramen geplaatst? Dan betaal je de ramen. Wordt de vloer gelegd? Dan krijg je de factuur van de vloer. Dankzij deze wet betaal je maximum 5% voorschot en zal je dus nooit iets betalen dat nog niet bestaat.

 

3. Geen kosten de eerste 10 jaar

Wanneer je een nieuwbouw koopt, is alles zoals de naam al doet vermoeden: nieuw. Daardoor ben je zeker dat je tijdens de eerste 10 jaar na aankoop geen grote kosten zult hebben. Voor het geval dat er toch een onverwachte structurele fout zou zijn, heeft de wet de ’10 jarige aansprakelijkheid’ voor architect, aannemer en ingenieur in het leven geroepen. Dit is een garantie dat eventuele kosten de eerste 10 jaar betaald zullen worden door de verzekering van de aannemer of architect.

 

4. Energiezuinig wonen

Nieuwbouwwoningen worden gezet volgens hoge energienormen en met de nieuwste snufjes. De plaatsing hiervan is vaak onmogelijk zelf te doen en de materialen zijn doorgaans te duur om als particulier in je renovatie toe te passen. Een energiezuinige woning zal zichzelf terugbetalen in je energiefacturen, die enorm laag zullen zijn! Verder heeft energiezuinig wonen ook een voordelige impact op je onroerende voorheffing. En geef toe, een koele woning tijdens deze tegenwoordig warme zomers klinkt verleidelijk, niet?

 

5. Sleutel op de deur, maar toch een jaar garantie

Op het moment dat je de sleutel krijgt, kan je meteen arriveren met je verhuiswagen. De woning is af, volledig in orde en instapklaar! Je kunt vanaf de eerste dag van je woning genieten en beginnen met de inrichting. Omdat de woning nog nooit bewoond is geweest, kan het soms zijn dat je tijdens de eerste maanden na de verhuis op kleine ‘mankementjes’ stoot. Denk bijvoorbeeld aan een lekkende kraan, een raam dat moeilijk sluit, … Voor al deze kleinigheden die je tijdens het eerste jaar na je aankoop ontdekt, krijg je de garantie dat deze kosteloos in orde gebracht zullen worden.

 

6. 6% btw

Sommige nieuwbouwprojecten, zoals Residentie Gonthier vallen onder een nieuw BTW-stelsel. Hierdoor betaal je bij de aankoop 6% BTW in plaats van 21% BTW, een serieuze korting dus! Er zijn hier wel bepaalde voorwaarden aan verbonden, dus contacteer ons zeker om na te gaan of dit voor u mogelijk is. 

Kortom, wil je kopen zonder zorgen? Dan is nieuwbouw een goed idee! Bekijk onze nieuwbouwprojecten op https://coprimmo.be/nl/nieuwbouw.