fbpx

Wat je echt moet weten over de verlaging van de registratierechten

We lazen het overal, de daling van de registratierechten gaat voor verandering zorgen! Maar wat houdt die verandering nu juist in? Opgelet: deze verandering geldt enkel voor het Vlaams Gewest!

Momenteel betaal je bij de aankoop van een 1ste woning 6% van de aankoopprijs aan belastingen: de registratierechten. Vanaf 1 januari 2022 wordt dit bedrag verlaagd naar 3% van het aankoopbedrag, of zelfs naar 1% als er een ingrijpende energetische renovatie gepland is. Voor een tweede, derde, … eigendom waren de registratiekosten tot op heden 10%, deze stijgen naar 12%.

 

Wat betekent dit nu concreet voor mij als koper?

Voor het bedrag van de registratierechten geeft de bank geen lening. Dit is dus een bedrag dat je als koper bij de aankoop van een eigendom zelf op tafel moet kunnen leggen. Samen met de notariskosten staat dit ook wel bekend als ‘de minimale eigen inbreng’.

Een voorbeeld: vandaag betaal je voor een woning van €300 000 6% registratiekosten, dus €18 000. Vanaf 1 januari 2022 zal dit dus nog €9000 zijn. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de drempel lager wordt om effectief over te gaan tot de aankoop van een eigendom.

Koop je echter een eigendom aan als investering of buitenverblijf in het Vlaams Gewest, stijgen de registratiekosten dus van 10% naar 12%.

Veel jonge mensen kopen een starterswoning of appartement om deze enkele jaren later opnieuw te verkopen en een grotere woonst te kopen. Om tegemoet te komen aan de hoge registratiekosten was er tot op heden de mogelijkheid om bij de verkoop van deze 1ste woning in bepaalde gevallen tot €13 000 van deze belasting af te trekken van de registratiekosten van de nieuwe woonst, de zogenaamde ‘meeneembaarheid’. Dit zal vanaf 1 januari 2024 niet meer mogelijk zijn. Tot het zover is zal je de keuze hebben om te kiezen voor of de ‘meeneembaarheid’, of de verlaagde registratiekosten.

Wie een eigendom aankoopt onder de €200 000 geniet momenteel al van een korting. Op de eerste schijf van €80 000 moeten geen registratiekosten betaald worden. Deze korting blijft gelden bij de nieuwe maatregelen. Er zal dus vanaf 1 januari 2022 nog 3% betaald moeten worden op het restbedrag.

 

Wat zullen de gevolgen zijn voor de vastgoedmarkt?

Wie plannen had om een 2de eigendom aan te kopen, doet er goed aan om deze aankoop rond te hebben voor 31 december 2021. De datum die wordt gehanteerd is de dag dat de akte wordt verleden. Dit is meestal twee tot vier maanden na de ondertekening van het compromis.

Voor kopers die op zoek zijn naar een 1ste woning is er dus geen reden om te wachten. Wie nu z’n droomwoning vindt maar toch wilt genieten van de verlaagde registratierechten kan het verlijden van de akte laten inplannen na 1 januari 2022.

In principe verandert er niets aan de woningprijzen. Het aankoopbedrag blijft hetzelfde, het bedrag waarvoor een hypothecaire lening aangegaan wordt verandert niet, enkel de belasting verlaagt. Hierdoor zal echter het startkapitaal van de koper minder hoog moeten zijn, waardoor er meer mensen als kandidaat-koper op de vastgoedmarkt terecht komen.

Een logisch gevolg zou kunnen zijn dat de prijzen van starterswoningen en appartementen dankzij deze maatregelen toch zullen stijgen. Wanneer de vraag naar deze woningen stijgt, worden de prijzen hoger. Daarom nam de regering tegelijk het besluit om de belasting op 2de, 3de, … verblijven te verhogen met 2% om de vraag naar vastgoed iets af te remmen in dit deel van de markt.

 

Zal er een effect te zien zijn in de huurmarkt?

Doordat de kosten hoger worden voor de aankoop van een opbrengsteigendom, zullen verhuurders deze hoogstwaarschijnlijk doorrekenen aan hun huurders om hetzelfde rendement te halen.

Ondanks een eventuele stijging van de prijzen zal de eerste stap op de vastgoedmarkt makkelijker te zetten zijn vanaf 1 januari 2022. Heeft u nog vragen over wat deze veranderingen voor u betekenen? Aarzel niet om ons te contacteren! Wij helpen u graag verder. 

 

 

 

Bron: vrt.be