fbpx

Onze 5 tips voor een vlotte verkoop van jouw eigendom

Het is zover, de knoop is doorgehakt: je woning gaat in verkoop. Maar wat nu?

Wie kan er nu beter tips geven over wat er nu volgt dan wij?! Als makelaarskantoor hebben wij al duizenden mensen begeleid tijdens het verkoopproces van hun woning. Wij zorgen dat het papierwerk in orde is, verzorgen de marketing, zoeken de kopers, … maar sommige dingen moet je nu eenmaal zelf doen. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rijtje die zullen helpen om je woning nog sneller te verkopen!

 

1. Presentatie is alles

Wij werken altijd samen met professionele fotografen om de woning zo goed mogelijk in beeld te brengen. Maar, zoals je al leest, het zijn fotografen en geen tovenaars! Ok ja, met photoshop kan je veel oplossen, maar het is veel efficiënter om als eigenaar zelf te zorgen dat je woning klaar is voor het bezoekje van onze professionals. Een goede foto begint bij een goede opruim. Haal alle overbodige spullen weg en zorg dat je woning aanspreekt. Zorg voor veel licht, ruimte en zo weinig mogelijk afleidende elementen. Je wil dat de koper let op welke materialen er gebruikt zijn in je woning, en niet op welk merk shampoo je gebruikt, toch? Te veel spullen en rommel doet potentiële kopers ongewild vermoeden dat het huis niet goed onderhouden werd, en dat wil je nu juist niet bereiken! Mooie, decoratieve, spullen kunnen natuurlijk wel als ze bijdragen aan de sfeer. Het is soms moeilijk om over je eigen spullen te beslissen of iets ‘decoratief’ is, of het huis juist ‘vol’ en ‘rommelig’ laat ogen. Als je twijfelt, haal het weg. Hoe kaal het voor jou ook aanvoelt, op foto is less always more.

Pluspunt: als je voor de komst van de fotograaf alvast goed opruimt, heb je al een stuk minder werk tegen dat de eerste bezoekers langskomen.

 

2. Creëer een aangename sfeer

Niet alleen als de fotograaf langskomt is het creëren van sfeer belangrijk, bij de bezoeken kun je hier zelfs nog extra op inspelen. Niet enkel het oog wil wat! Bloemen, de geur van versgebakken koekjes, rustige muziek op de achtergrond, … Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat de bezoeker zich beter kan inleven in het idee dat hij of zij daar zelf zal wonen.

Verkoop je je huis in de winter? Zorg dan dat het lekker warm is binnen tijdens de bezoeken. Is het juist een hete zomer? Probeer je huis zo fris mogelijk te houden als de bezoekers komen!

 

3. Maak eens werk van die klusjes

We zien het vaak: jaren geleden toen je dit huis kocht was je gemotiveerd om het volledig in orde te maken. De to do lijst die je toen maakte ligt ondertussen ergens achteraan in een kast, weggeduwd door de dagelijkse sleur; werken, kinderen, de gewone huishoudelijke taken, … Maar een nieuwe bezoeker kijkt kritisch en zal deze onafgewerkte details wél zien. Dus hang die lamp in de gang eindelijk eens op, zet die losse plint eens vast en hang die ene kastdeur terug recht. Je kan maar één keer een eerste indruk maken, en dat geldt ook voor je woning! Deze kleine details zullen een bezoeker sneller het gevoel geven dat dit huis met liefde werd onderhouden!

 

4. Kinderen en huisdieren

We zien ze allemaal graag, maar het is niet toevallig dat ze samen in deze rubriek komen. De spullen die er bij komen kijken hebben nu eenmaal vaak niet het mooiste design. Felle kleuren van speelgoed, grote krabpalen of een bench: ze krijgen allemaal onbewust meer aandacht dan ze verdienen. Als het kan, haal ze dan weg.

Tip: Heb je te veel spullen om alles te verstoppen in kasten? Kies er dan eventueel voor om één ruimte in je huis, zoals de garage, een extra slaapkamer… , op te offeren om alle rommel in te stockeren. Het oogt beter wanneer al de overige ruimtes van het huis spik en span zijn, dan dat ze allemaal net dat tikkeltje te vol staan. Elke bezoeker wéét dat een mens spullen heeft en zal in die ene kamer wel door de rommel kunnen heenkijken, maar geef ze dan in de andere ruimtes de kans om hun eigen spullen er bij in te beelden.

 

5. Staat je eigendom al langer te koop?

Stond je woning of pand al een tijdje te koop bij een andere makelaar en geraakte het maar niet verkocht? Je bedacht waarschijnlijk al honderden redenen waarom de makelaar z’n werk niet goed deed, maar durf ook eens kritisch te zijn naar je huis toe. Waar zouden mensen op kunnen afknappen? Misschien heb je erg donkere of felle kleuren gebruikt toen je 20 jaar geleden schilderde? Dan kan het al helpen om het huis letterlijk nog eens op te frissen met een likje witte of lichte verf! Misschien is je interieur wel in een heel specifieke stijl? Het kan al helpen om enkele meubels te vervangen door hedendaagse, moderne stuks om zo een groter publiek aan te spreken.

Stond er misschien nog een kerstboom, sneeuw of een Halloween-pompoen op de foto’s? Dit zijn dingen die de mensen er duidelijk op wijzen wanneer een woning online is gekomen en wanneer deze feestdagen voorbij zijn al snel het idee geven dat er een reden moet zijn waarom het huis nog niet verkocht is, en dus geen bezoekje waard is.

 

Twijfel je over hoe je bepaalde zaken kunt aanpakken? Vraag dan gerust ons objectief advies! Onze jarenlange ervaring leerde ons al veel over wat werkt en wat niet.