fbpx

DE 9 VERANDERINGEN IN DE VASTGOEDWERELD IN 2022

Er komt veel kijken bij het kopen of verkopen van een woning. Begeef je je dit jaar op de huizenmarkt? Lees hier wat je nu betaalt aan registratierechten, hoe het zit met hypothecaire leningen, buitenverblijven, EPC-attesten, asbest en stookolie… en wat er dit jaar allemaal verandert in de vastgoedwereld.

 

  1. veranderingen van de registratierechten

De overheid stelde vorig jaar enthousiast de nieuwe regels rond registratiebelastingen voor: wie een eerste woning koopt, zal vanaf 1 januari 2022 nog maar 3% registratiebelasting moeten betalen, in plaats van 6%.

Ben je van plan om een oud huis grondig te renoveren tot energiepeil (E-peil) 60 of minder, binnen de 5 jaar na aankoop? Dan betaal je zelfs maar 1%!

Investeer je in een tweede eigendom? Dan hebben we minder goed nieuws. Vanaf nu betaal je 12% registratierechten, geen 10% zoals tot 31 december 2021 de regel was.

 

  1. Korting voor 'bescheiden' woningen

Koop je een eerste, enige en daarenboven ‘bescheiden’ woning, dan krijg je korting op de registratierechten wanneer de aankoopprijs onder een bepaald bedrag ligt. Dit grensbedrag stijgt van €200 000 naar €220 000 en in de kernsteden van €220 000 naar €240 000. Deze woningen krijgen een vrijstelling voor het betalen van registratierechten op de eerste schijf van 93 333 euro. De korting die hier mee gepaard gaat daalt mee met de registratierechten en gaat van 5600 euro naar 2800 euro.

 

  1. Schatting bij een hypothecaire lening

Een lening aangaan voor de aankoop van je woning? Dan kan de bank een schatter langs sturen bij het pand. Vanaf 1 januari baseren ze zich niet meer op de aankoopprijs van de woning, maar op een objectief geschatte waarde. Hoe dit precies in z’n werk zal gaan, hangt af van bank tot bank. Sommige banken zullen zich baseren op statistische modellen, anderen zullen effectief een schatter langssturen. Informeer je goed!

 

  1. Weg met stookolie

Als er een aansluiting voor aardgas in de straat ligt, mag je vanaf 2022 niet meer kiezen voor stookolie. Bouw je, of voer je grote energetische renovaties uit, dan mag je sowieso geen nieuwe stookolieketel meer plaatsen, zelfs al ligt er geen aansluiting voor aardgas in de straat. Waarom niet? Stookolie is een van de meest vervuilende fossiele energiebronnen, daar willen we vanaf.

Bestaande en nog werkende ketels mag je blijven gebruiken tot ze defect zijn.

 

  1. Asbestattest

In de vorige eeuw was asbest een erg populair materiaal voor daken, gevels, isolatie, … Losse asbestvezels kunnen kankerverwekkend zijn, dus wil de Vlaamse Regering inventariseren hoeveel asbest er nog aanwezig is in onze woningen. 

Verkoop je een woning ouder dan 2001, dan zal je hier vanaf dit jaar een asbestinventarisatie voor moeten aanvragen. De procedure is nog volop in ontwikkeling, vanaf er meer informatie voor handen is, brengen wij jullie op de hoogte!

 

  1. Tweede verblijf in het buitenland?

Vanaf 2022 zal een buitenverblijf in een ander land op dezelfde manier belast worden als vastgoed in België. Je zal het kadastraal inkomen moeten ingeven op je belastingbrief en niet langer de huur(waarde), zoals vorig jaar de regel was.

 

  1. Nieuwe EPC-attesten

EPC-attesten opgemaakt voor 1 januari 2019 zullen in 2022 niet meer geldig zijn bij de verkoop van een woning.

Ook zal er een EPC-attest opgemaakt moeten worden voor de gemeenschappelijke delen in een flatgebouw met meer dan 15 eenheden. Voor kleinere gebouwen is de deadline voor zo’n attest 1 januari 2023 of zelfs pas 1 januari 2024 bij een gebouw met slechts 2-4 wooneenheden.

 

  1. Duidelijkheid in het premie-doolhof

Het was de laatste jaren echt zoeken naar de mogelijke premies die je kon aanvragen voor de renovatie van je woning. Daar komt nu verandering in: in 2022 zal er nog maar één premie zijn: Mijn VerbouwPremie. Via een overkoepelend platform zal je online een aanvraag kunnen indienen voor renovaties en energiebesparende investeringen. De bedragen van de premies blijven wel hetzelfde.

 

  1. Niet-residentieel vastgoed verplicht renoveren

Wat verstaan we onder niet-residentieeel vastgoed: bedrijfsruimten, kantoren, handelszaken, horecazaken, scholen, zorginstellingen, … Wie nu zo’n pand aankoopt is verplicht binnen de vijf jaar aan vier energiebesparende maatregelen te voldoen. De panden moeten vanaf 2022 een energielabel C of beter behalen.

 

   

Bron: zimmo.be, vlaanderen.be, ovam.be en www.tijd.be